La red de fibra óptica "Zuntz Optikoa Zumaia" llega a todo el núcleo urbano

La xarxa ZOZ oferirà una connexió a Internet de qualitat a través d'operadors locals. A més, la ciutadania podrà estalviar en la factura mensual fent una donació al projecte.

La xarxa de fibra òptica "Zuntz Optikoa Zumaia" (ZOZ) ha arribat arreu del nucli urbà de Zumaia. Així ho van anunciar aquest dijous dia 1 de juliol en una compareixença totes les parts que han impulsat el projecte. Totes elles, reunides a la plaça Saregileen, van animar a tots els i les zumaiarres a unir-se "a la xarxa de totes".

La xarxa ZOZ ha portat a Zumaia una connexió d'Internet a través de fibra òptica de nova generació que arribarà a totes les llars, comerços, institucions i empreses que així ho desitgin. Actualment ja hi ha fibra òptica a aproximadament 160 llars, i els i les zumaiarres ja han començat a fer les primeres donacions.

 
 
Imatge d'Odoo i bloc de text

A l'espera que s'acabin els últims treballs per a realitzar les connexions a la zona d'Axular ibiltokia i el barri de Jadarre, tot el nucli urbà està ja cobert per la xarxa. A més, la xarxa també arribarà a Narrondo i Artadi a finals de juliol; Oikia comptarà amb la xarxa ZOZ a principis de setembre. Per últim, a partir de setembre, amb l'arribada de ZOZ a tots els polígons industrials de la localitat, les empreses situades en aquesta zona també podran unir-se a la xarxa.

Per tant, la majoria dels i les zumaiarres ja tenen accés a Internet de la xarxa ZOZ. Per realitzar la connexió, hauran de seleccionar un operador adherit a la xarxa ZOZ i firmar un contracte, tal com es fa amb la resta d'operadors. Avui, dins de la xarxa ZOZ existeixen quatre operadors, y la persona usuaria, deberá elegir a uno a quien contratará sus servicios.

Els ciutadans poden formar part de la xarxa fent una donació. D'aquesta forma, a més de realitzar una aportació al projecte, estalviaran en la factura mensual d'Internet. La donació no és obligatòria: qui no aporti pagarà el concepte de quota de línia, de la mateixa manera que es fa amb la resta d'operadors de telecomunicacions.

L'alcalde, Iñaki Ostolaza, va apuntar que "el projecte té beneficis per a la ciutadania i per Zumaia; a més, tindrà un impacte positiu en el desenvolupament econòmic local". Seguidament, Miguel Ángel Irigoyen, representant de la Fundació Guifi·net, explicava que "aquest projecte ens ofereix un nou model: un model de xarxa de telecomunicacions comú, de tots i totes".

En la compareixença hi han sigut presents: l'alcalde de Zumaia, Iñaki Ostolaza; Miguel Ángel Irigoyen, representant de la Fundació Guifi·net; Xabier Garmendia (Abaila), Jon Garmendia (Bikotek), Pedro Villanueva (Evel) i Iñigo Berastegui (Mara-Ekin), representants de les operadores que ofereixen el servi a través de ZOZ; i Olatz Arregi, Arantza Manterlola i Josu Waliño, zumaiarres que es dediquen a l'àmbit de la tecnologia i la informàtica.

Més informació a fundacio.guifi.net/zuntz-optikoa-zumaia

zoz@guifi.net - 656 511 916

Possibilitat d'estalviar en la factura mensual

La xarxa ZOZ es desenvolupa amb la col·laboració de diferents agents, entre les quals, l'aportació ciutadana. Els i les ciutadanes tenen la possibilitat d'eliminar el concepte "quota de línia" del rebut mensual, col·laborant en el finançament del projecte. Per fer això, hauran de realitzar una donació a la Fundació Guifi·net. Així, eliminant el concepte de quota de línia, la tarifa mensual es reduirà dràsticament.

En el cas de Zumaia, els i les participants hauran de fer una donació de 1.200 euros. Tot i això, tractant-se d'una donació, la persona que realitzi la donació podrà desgravar-se 427,50 euros, fet que el cost real de la persona usuària serà de 772.50 euros. Un cop realitzada la donació, la persona participant amortitzarà la quantitat en un termini de 3 anys i 10 mesos. 

En qualsevol cas, la donació no és obligatòria. En el cas dels i les ciutadanes que no realitzin donacions, a més de la quantitat corresponent a serveis, s'abonarà una quota de línia de 17 euros, tal com fan la resta de companyies de telecomunicacions.

 
 

Els usuaris que desitgin fer una donació hauran de posar-se en contacte amb una de les operadores o amb la Fundació Guifi·net (escrivint a l'e-mail zoz@guifi.net o trucant al 656 511 916 o enviant un missatge via Whatsapp), i se'ls donarà les instruccions. També es pot realitzar la donació a través d'Internet a la direcció labur.eus/ZOZdohaintza.

Un nou model

Zuntz Optikoa Zumaia (ZOZ) és una iniciativa promoguda per l'Ajuntament de Zumaia en col·laboració amb la Fundació Guifi·net, que està estenent la xarxa ciutadana de fibra òptica a tot al municipi.

En els models convencionals, la propietat de la xarxa sol estar en mans d'un únic operador, que explota la xarxa i es beneficia d'ella. En canvi, una xarxa mancomunada és una infraestructura que s'utilitza com a bé comú. Això, permet tenir uns mecanismes de gestió per tal que ningú s'apropiï de la xarxa. Amb aquest model es crearà una xarxa oberta, lliure i neutral, que serà utilitzada per diferents operadors, augmentant així l'oferta. A més, és més sostenible, ja que no es dupliquen infraestructures.

 


Odoo - Prova 1 a tres columnes

 

 

Odoo - Prova 2 a tres columnes

 

 

Odoo - Prova 3 a tres columnes

 


Comparte la notícia